Etusivulle

XiàngQín säännöt

Kiinalainen shakki on vanha kahden hengen lautapeli. Pelin alkuperästä ei ole varmuutta, mutta sen oletetaan kehittyneen samoista alkulähteistä kuin länsimaisen shakin. Aiheesta on kerrottu hieman enemmän myös myös Kiisysin pitämissä esitelmissä.

XiàngQí:n ( lausutaan ɕiaŋ53 tɕʰi35 [IPA], hsiang-chi) eli elefanttipelin alkuasema on kuviossa oikealla. Pelilaudan jakaa kahteen puoliskoon viidennen ja kuudennen rivin välissä kulkeva joki, jonka vain sotilaat, hevoset, tykit ja vaunut pystyvät ylittämään. Molempien pelaajien tärkein nappula, kenraali, sijaitsee koko pelin ajan palatsissa. Punaisen palatsi on pisteiden d1-d3-f3-f1 rajaama alue.

Pelin voittaa pelaaja joka uhkaa lyödä vastapuolen kenraalin siten, ettei uhkausta voi mitenkään torjua. Vastapelaajasta on näin tehty matti. Pelin voittaa myös, kun siirtovuorossa olevalla vastapuolella ei ole yhtään laillista siirtoa - hänestä on tehty patti.

Kuinka nappulat liikkuvat?

Miten pelipöytäkirjoja laaditaan?

Ääninäyte on peräisin Wikipedian kautta Shtooka-projektista, jonka keräämiä ääninäytteitä saa levittää ja käyttää Creative Commons -lisenssin mukaisesti.

 

Etusivu

Kuinka nappulat liikkuvat?

Kiinalainen merkintätapa

Algebrallinen merkintätapa

Pelaa tietokonetta vastaan

Avauksia

Pelitietokanta

Loppupelitehtäviä

Kirjallisuutta

Vertailua shakkiin

Ketkä xiangqia harrastavat?

Esitelmiä