Etusivulle

Ohjeita kiinalaisten kirjojen lukemiseen

Kiinalaisia kirjoitusmerkkejä on opeteltava vain reilun tusinan verran pystyäkseen lukemaan pelimerkintöjä.

Lisäksi erilaisten muistikeinojen avulla se ei kuitenkaan ole laisinkaan niin hankalaa kuin kuvittelisi. Esimerkiksi lukusanat alkavat hyvin helpoilla merkkeillä.

Kiinnostuneita varten on liitetty mukaan myös ääntämisohjeet, mutta niitä ei tarvitse osata pystyäkseen lukemaan pelimerkintöjä. Ääninäytteet ovat peräisin Wikipedian kautta Shtooka-projektista, jonka keräämiä ääninäytteitä saa levittää ja käyttää Creative Commons -lisenssin mukaisesti.

Kiinalaisten kirjoitusmerkkien (Hanzi) vetojärjestystä kuvaavat animaatiokuvat ovat "CJK stroke order" -projektin Micheletb -nimimerkin haltijan laatimia. Niitä saa levittää ja käyttää CC+GFDL -lisenssiyhdistelmän mukaisesti.

Alkuperä Nykymerkki Kommentti Ääntämys (Pinyin)
  yksi = yksi viiva

  kaksi = kaksi viivaa

èr
  kolme = kolme viivaa

sān
Seuraavat numerot ovat hankalampia, mutta niidenkin nykymuodolle löytyy uskottava selitys alkuperäisestä muodosta :
Luvussa neljä oli alunperin neljä viivaa, mutta lienee ollut hankala erottaa pienista merkeistä onko siinä 2,3 vai 4 viivaa. Siten luvun 4 merkki muuttui siten, että ulommaisista viivoista muodoista kehys jonka sisään kaksi sisimmäistä viivaa jäivät.

Luvussa 5 oli vastaavasti alunperin viisi viivaa, mutta samoin syin sitä piti muuttaa. Jäljelle jäivät ulommaiset viivat joiden välille piirretiin risti. Kun merkkejä piti saada tyylisyistä suorakulmaisemmaksi, toinen ristin viivoista muutettiin suorakulmaksi.

Luvussa 6 oli alunperin yksi pystyviiva symboloimassa täyttä lukua 5 ja yksi vaakaviiva symboloimassa yhden lisäystä (6=5+1). Myöhemmin ilmeisesti lisättiin merkin alle kaksi viivaa estämään sekaantumista muihin merkkeihin.

liù
Luvussa 7 oli alunperin yksi pystyviiva symboloimassa täyttä lukua 5 ja kaksi vaakaviivaa symboloimassa kahden lisäystä (7=5+2). Myöhemmin ensimmäinen vaakaviivaa taitettiin hieman vinoon ja pystyviiva yhdistetiin toisen vaakaviivan kanssa.

Tätä listaa jatketaan tulevaisuudessa ajan salliessa.

Sivun alkuun

etusivu

kiinalaisia kirjoja

kirjakauppoja